Bilje centar

Bilje centar

Bilje centar

Bilje

Bilje postoji još od rimskih vremena, kada je nastalo vjerojatno kao jedna od kolonija obližnje Murse, odnosno današnjeg Osijeka. Do danas su na nekoliko mjesta kod Bilja otkriveni ostatci nekadašnjih rimskih cesta, koje su se odatle odvajale prema utvrđenoj rimskoj granici na Dunavu (poznati rimski limes).

U pisanim ispravama prvi se put pojavljuje početkom 13. stoljeća, a ubrzo se bilježe različite varijacije imena – BoleheBelehe i Belya. U vrijeme turskih osvajanja Bilje se uglavnom ne spominje kao posebno bitno, što se vjerojatno dijelom može pripisati i tome što ga je zaobišla prometna žila kucavica. Naime, gradnjom Sulejmanovog mosta, Darda postaje prometno križište na putu iz Osijeka prema Mađarskoj i(li) ostatku Baranje.

Velike promjene nastupaju konačnim oslobađanjem od Turaka krajem 17. stoljeća. Habsburški vladar Leopold I.počinje dijeliti posjede zaslužnim vojskovođama, a najveći dio Baranje pripao je princu Eugenu Savojskom.

Eugen Savojski ubrzo je u Bilju sagradio i dvorac, jedan od najljepših u istočnoj Hrvatskoj. Tko je arhitekt, pouzdano se ne zna, no pretpostavlja se da bi to mogao biti slavni Johann Lucas von Hildebrandt, čovjek poznat po brojnim velebnim djelima u Beču i ostatku Austrije prije svega po dvorcu Belvedere.

Dvorac okružuje park, inače zaštićeni spomenik parkovne arhitekture. U dvorcu je sagrađena i kapela, koja se sve do 1775. godine koristila kao župna kapela. Vlastelinstvo je početkom 19. stoljeća prešlo u ruke nadvojvode Karla Ljudevita, koji sjedište seli u obližnje Kneževo, dok današnje poduzeće Belje sjedište ima u Bilju susjednoj Dardi.

Osim prije spomenutog dvorca Eugena Savojskog, glavne mjesne znamenitosti, u Bilju se nalazi i crkva Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije. Izgrađena je 1775. godine, čime preuzima status župnoga sjedišta od kapele u Dvorcu.

Ljubitelji prirode i ribolova vole se zaputiti na Biljsko jezero. Ondje po popularnim cijenama možete veslati te ploviti kajacima i kanuima, a ljeti se mnogi odluče i na kupanje u jezeru.

Bilje is a center of muncipality,3 km north of Osijek and one of the oldest settlements i Baranja,whose history dates back to the Roman times.Besides agriculture,which dominated as a main activity,in recent times,the development of tourism is associated with Kopački rit.Bilje was recognized by many as a very pleasant place to live because it is away from the city noise but close enough to the city of Osijek.